Skip Navigation Links
Domov
Predstavitev društva
O članstvu
Aktualne teme
Kontakt
Javna razprava o Zakonu o medijih

Sreda, 29.6.2011
Konec julija 2011 je Ministerstvo za kulturo Republike Slovenije predložilo v javno obravnavo predlog osnutka zakona o medijih. Strokovna javnost v njem prepozna veliko nepravilnosti, nepoštenega pristopa do medijev in kršitve temeljnih ustavnih pravic.

Vsebina novega zakona v medijih, ki ga je vlada potrdila že 2. junija, buri duhove in je v javnosti sprožil že mnogo polemik. Veliko ljudi ga primerja celo z madžarskim medijskim zakonom, ki je bil tako sporen, da so ga pod pritiskom mednarodne skupnosti celo spremenili.
V državnem zboru je v sredo, 29.6.2011 potekala javna predstavitev mnenj, kjer se je zvrstilo ogromno število nasprotovalcev navedenega zakona.
Najbolj kritični stanovski organizaciji za svet medijev sta bili Društvo novinarjev Slovenije in Združenje novinarjev in publicistov, pri prepovedi ustanavljanja programskih in televizijskih mrež, pa so mu ostro nasprotovali predstavniki Radia 1.
Predstavniki Radia 1, predsednik uprave Infonet media Leo Oblak, Boštjan Romih, Denis Avdič in drugi, so izpostavili najbolj kritične točke predloga novega zakona in sicer tiste , ki sodijo v 123. člen. Slednji člen se nanaša na prepoved ustanavljanja programskih in televizijskih mrež. Poudarili so, da takšne mreže zaposljujejo ljudi, lokalne novinarje kateri pokrivajo lokalne dogodke in so zelo priljubljeni pri poslušalcih.
Leo Oblak vidi predlog zakona o medijih v spornem členu, ki prepoveduje radijske mreže kot poskus vladajoče politike, da utiša najbolj poslušano komercialno radijsko postajo v državi: "Prepoved mrež namreč pomeni prepoved Radia 1." Posledično to vodi v ukinitev radijskega programa z največ poslušalci in največ zaposlenimi. Radio 1 vsebuje 11 regionalnih studiev, kateri zaposlujejo več kot 30 novinarjev. Poleg njih je tudi preko 90 honorarnih sodelavcev ter 60 redno zaposlenih sodelavcev, ki vsak mesec za delo na radiu prejmejo plačilo.
Pritiski na Radio 1 so se okrepili z naraščanjem popularnosti politične satire in Denisa Avdiča. Tako je tudi on predstavil svoje videnje na odprti razpravi, kjer je poudaril, da satira nikakor ne sme biti razlog, da država ukine medij. ''Država z novim zakonom torej ukinja uspešno radijsko postajo, ki jo vsak dan posluša 170.000 ljudi''. Nato nadaljuje: "V zadnjem letu smo bili na radiu res deležni neposrednih pritiskov politike, a si nismo mislili, da je slovenska politika tako maščevalna." Njegovi razlogi za nastop na javni predstavitvi so bili …

Meni, da se prepogosto dogaja, da tisti, ki sprejemajo zakone nekako nimajo stika z zunanjim svetom in na žalost ne morejo preceniti kakšno je stanje. Zavedati pa se morajo, da lahko zaradi enega člena znotraj obsežnega zakona ostane brez dela več kot 150 ljudi. Na Radiu 1 imajo že od leta 2007 začrtano svojo pot po kateri se uspešno povzpenjajo že vse od takrat. Le zakaj bi bilo potrebno nekaj kar je uspešno ukiniti?
Po Denisu Avdiću je za govorni pult stopil tudi priljubljeni voditelj Radia 1 Boštjan Romih, ki je kar nekaj poslancev, navzočih v dvorani, v svoji radijski oddaji že gostil. Tudi on je prosil poslance, naj zakona na podprejo, saj bo s tem delovno mesto izgubilo veliko nedolžnih ljudi.
Radio 1 je sicer nekaj mesecev nazaj v poslušanosti prehitel 2. program nacionalnega radia in je tako trenutno absolutno najbolj poslušan radijski program v Sloveniji
Predlog zakona o medijih, o katerem je ta dan tekla razprava, je tretji zakon, s katerim v samostojni Sloveniji krovno urejamo pristojnost medijev, njihovih lastnikov in države.
Prvi je to področje urejal leta 1994 sprejet zakon o javnih glasilih, ki ga je leta 2001 nadomestil trenutno veljavni zakon o medijih, ki pa je doživel kar nekaj sprememb, zato je DZ leta 2006 sprejel uradno prečiščeno besedilo medijskega zakona.
© Gospodarsko interesno združenje GIZ
Stegne 11 B, 1000 Ljubljana | Telefon : 01 242 56 30 | Faks : 01 242 56 40 | E-mail: info@zrm.si